Полша ще изпрати 2000 войници на границата си с Беларус, каза

...
Полша ще изпрати 2000 войници на границата си с Беларус, каза
Коментари Харесай

Полша изпраща 2000 войници за укрепване на границата с Беларус

Полша ще изпрати 2000 бойци на границата си с Беларус, каза заместник-министърът на вътрешните работи пред държавната осведомителна организация PAP, представена от " Ройтерс " в сряда. Това са два пъти повече от поискания от граничната защита брой, с цел да спре противозаконното прекосяване и да поддържа стабилността.

Полша се тревожи от ден на ден за граничната зона, откакто стотици наемници от " Вагнер "  пристигнаха в Беларус предишния месец по покана на президента Александър Лукашенко.

Беларус започна военни учения покрай границата тази седмица, а Лукашенко сподели няколко пъти, че възпира бойците на " Вагнер ", които желаят да нападат Полша.

През последните месеци в Полша също се следи нарастване на броя главно на мигранти от Близкия изток и Африка, които се пробват да преминат границата.

През последните две години тя упрекна Беларус, че набира мигранти в небогати страни и ги изпраща нелегално през границата, с цел да подклажда неустойчивост.

" Това подкрепление ще бъде не с 1000, а с 2000 бойци ", сподели Мачей Вансик пред PAP. " Това решение беше взето от Комитета по сигурността ".

В понеделник Вансик каза, че граничната защита е поискала разполагането на спомагателни 1000 бойци.

Вансик сподели, че всички опити за нелегално влизане в Полша от мигранти в този момент се провеждат от беларуските управляващи.

" Ако от другата страна имаше същински граничари, а не контрабандни служби, тези пунктове въобще нямаше да ги има ", сподели той.

Беларуското посолство във Варшава не отговори незабавно на изпратено по имейл искане за коментар. Беларус стартира военни учения покрай границата тази седмица.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР